Ludeon Forums

Ludeon Forums

  • July 04, 2022, 04:34:07 PM
  • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

Author Topic: [SOLVED] New game has consistent 3 second lag spikes  (Read 527 times)

Kelven

  • Muffalo
  • *
  • Posts: 4
  • Refugee
    • View Profile
[SOLVED] New game has consistent 3 second lag spikes
« on: January 15, 2022, 09:03:11 AM »

UPDATE
=====

Original post title: Starting new game with same modlist, new game has consistent 3 second lag spikes
Mod that was causing the lag spikes: [FSF] Growable Grass

Took me over 5 hours to go through 294 mods to find the culprit. As stated in the original post below, I had NO issues with these mods in my previous game. Why this one would start causing lag spikes on a brand new game, yet work totally fine when I load my old save, is really odd.



ORIGINAL POST
==========

TL;DR version:

1 - What the circumstances were.
   Started brand new game with existing mod list from previous, working game.
   
2 - What happened.
   Game lags for 3 seconds on a very consistent basis (every 33 seconds on normal speed, 13 seconds on fast speed, 3-4 seconds on very fast speed)
   
3 - What you expected to happen.
   The game NOT to have lag spikes, as the previous game with the exact same mod list did not lag.

4 - Log File/Mod List
   I uploaded a few logfiles at various points. The first one is when first starting up Rimworld, the Debug Log auto-opened for this. The second one is right after world generation of a new game, the Debug Log auto-opened for this. The last is after running the new game for a few minutes on fast speed, the Debug Log did NOT auto-open for this, but I figured having a log here might also be a good idea.

Hugslib log on Rimworld startup: https://gist.github.com/211de3fffb60fbd08c6924e49934e01b
Hugslib log on new game world generation: https://gist.github.com/HugsLibRecordKeeper/9962b7f999f82abb8c27920e52e2d0ef
Hugslib log in new game, after running the game for a few minutes: https://gist.github.com/HugsLibRecordKeeper/5607461ce1bc228ebe7ff2b285c7b443

Full Modlist (manual sorting): https://rentry.co/rzq6a
Full Modlist (RimPy auto-sorting): https://rentry.co/4qyyu

Non-TL;DR version:

I recently abandoned my previous playthrough and started a new game, with the same mod list (294 mods). However, upon starting a brand new game, I'm getting consistent 2-3 second lag spikes every 33 seconds. I load up my old save, and it runs smooth. Brand new save? 3 second lag spikes every 33 seconds on speed 1. (Every 13 seconds on speed 2, and every 3-4 seconds on speed 3).

I'm using a smaller world gen and smaller local map size so those shouldn't be the issue... I've tried multiple new games, and all of them have these constant lag spikes.

I've tried starting multiple new games with various vanilla storytellers, map sizes, world gen options, etc... and they all have these lag spikes when playing. It's just so weird, cause it's the exact same mod list in the same order as my old save... and I can STILL load my old save and it runs smooth (well, as smooth as a 10 year old colony with 20 pawns on a large map).

I've tried doing a manual load order using various guides on what to place where, and also RimPy's auto-sort... nothing helps.

I have Dubs Performance Analyzer but I have absolutely no idea how to use it.

Can anyone offer me any tips on how to track down what is causing these lag spikes?
« Last Edit: January 16, 2022, 10:12:50 AM by Kelven »
Logged

Canute

  • Transcendent
  • *****
  • Posts: 9999
  • Refugee
    • View Profile
Re: [SOLVED] New game has consistent 3 second lag spikes
« Reply #1 on: January 28, 2022, 11:07:14 AM »

Quote
Took me over 5 hours to go through 294 mods to find the culprit. As stated in the original post below, I had NO issues with these mods in my previous game. Why this one would start causing lag spikes on a brand new game, yet work totally fine when I load my old save, is really odd.
Even when the game don't got an update, some mod's could get updates.
Best would be you could contact the author Growable Grass and tell him the issue.
It could be his vault or some other mod conflict with his one, but that is something the author need to investigate.